2014. június 8., vasárnap

Céklás-almás csokis süti





Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
5 tojás
18 dkg cukor
18 dkg liszt (gluténmentesen: rizsliszt)
1 evőkanálnyi keserű kakaópor
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
¼ teáskanálnyi sütőpor
1 csipetnyi só
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
2 db kisebb nyers cékla reszelve
1 db kisebb alma reszelve (az alma és a cékla mennyisége összesen 30 dkg legyen)
2-3 evőkanálnyi narancslekvár

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk a csokoládéval gőz fölött, egyneműre keverjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.

A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk az előzőleg egymással elkevert száraz alapanyagokat, a lisztet, kakaóport, sót, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, és végül a vajas csokoládét. Végül adjuk hozzá a reszelt céklát az almával és a narancslekvárt.

A masszát egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent, lisztezett tortaformába (26 cm), vagy egy közepes méretű (kb. 20x30 cm) tepsibe simítjuk.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé!

Langyosra hűlve már szeletelhető is.
Nagyon finom, kissé szaftos piskóta-jellegű tésztát kapunk, inkább a csokis íz dominál egy kis pikáns narancs-ízzel, a céklát és az almát senki meg nem mondja, hogy benne van. Jót tett neki a házi narancslekvár, amiben benne van a narancs héja apróbb darabokra vagdalva.
Tortalapnak is kiváló, és önmagában is fogyasztható!

A receptet eredetileg Viki oldalán láttam, némileg módosítottam.




Nincsenek megjegyzések: